Bort med alla tjejlopp

När ska vi slippa tjejloppen? De är en pinsam företeelse som inte hör hemma i ett av världens mest jämställda länder. Kvinnors lopp är undantagen som måste definieras. Givetvis är de alltid kortare än de "riktiga" loppen. Tjejer klarar ju inte så mycket! De ska dessutom ofta vara lite folkfest, typ Vårruset. Allt för att inte ta kvinnors sportande på allvar. Här kommer några exempel:

Tjejvasan, 30 km på skidor. Vasaloppet är 90 km.
Tjejvättern, 100 km på cykel. Vätternrundan är 300 km.
Vansbro tjejsim, 1 km. Vansbrosimmet är 3 km.
Lidingö tjejlopp, 10 km löpning. Lidingöloppet är 30 km.


Ovan lopp utgör en Tjejklassiker om du genomför alla under ett år. Distanserna är en tredjedel av vad som krävs av en "riktig" klassiker. Betyder det att kvinnor bara orkar springa en tredjedel så långt?

Samtliga lopp ovan har ingen herrvariant. Varför inte? Tänk de killar som vill göra alla lopp i en klassiker men faktiskt inte pallar med de långa distanser som en klassiker är. Lösningen är klassikerhalvan! Så praktiskt.

Sen har vi Vikingarännet. 80 km på långfärdsskridskor mellan Uppsala och Stockholm. Här finns tidtagning för dem som vill, med herr- och damklasser. Sen finns kortare varianter av loppet: Vikingaturen är 50 km lång, "för dig som är osäker på din kapacitet". Sen kan man välja Vikingarännet kortis, "för dig som vill åka ännu lite kortare än Vikingaturen". Kortisen är 20 km.

Inga tjejlopp, skönt!

Däremot finns andra problem. När jag åkte det i vintras ihop med tre andra tjejer, reagerade jag på hur vinnaren presenterades på hemsidan. "Vinnare i Vikingarännet 2010 är Sonny Jonasson" (eller vad han hette)... "bästa dam är Eva Andersson" (eller vad hon nu hette). Vinnare och bästa dam? Det fanns ju tävlingsklasser för både damer och herrar? Enligt logiken borde då "vinnaren" vara vinnare i herrklassen, och sen när vinnaren i damklassen kom i mål, borde hon ha kallats precis så.

Inte bästa dam, när det fanns tävlingsklasser för dam och herr.

Långfärdsskridskor utövas av långt fler män än kvinnor. Men de har klarat sig ifrån de pinsamma tjejloppen, så de borde klara av bemötandet genom hela loppet också.


På söndag ska jag springa Lidingö tjejlopp. Jag hoppas det blir sista gången!


RSS 2.0